تاریخچه و انواع سیب زمینی را بشناسید

ساخت وبلاگ

در این مقاله قصد داریم شما را با انوع سیب زمینی آشنا و تاریخچه آن را برسی کنیم.

تاریخچه سیب زمینی

سیب ‎زمینی یک غذای نشاسته‌ای، غده‌ای از گیاه solanacaea و یک سبزی ریشه‌ای بومی آفریقا است. گونه‌های سیب زمینی وحشی را می‌توان از جنوب ایالات متحده تا جنوب شیلی یافت. ابتدا اعتقاد بر این بود که سیب‎ زمینی توسط بومیان آمریکا شناخته شده است، اما مطالعات ژنتیکی منشا سیب ‎زمینی را در منطقه جنوب پرو امروزی و شمال غربی بولیوی ردیابی کرده است. در مورد تاریخچه و انواع سیب ‎زمینی باید بگوییم، در نیمه دوم قرن شانزدهم توسط اسپانیایی‌ها از قاره آمریکا به اروپا وارد شد. اکنون بیش از ۵۰۰۰ نوع مختلف سیب ‎زمینی وجود دارد. سیب ‎زمینی همانند گوجه‎ فرنگی از تیره سولانوم شب بو است. اگر بخش‌های سبز سیب‎ زمینی یعنی جوانه‌ها و پوست، در معرض نور قرار بگیرند، غده می‌تواند غلظت بسیار بالایی جذب کند و گلیکول آلکوئیدها روی سلامتی انسان‌ها تاثیر می‌گذارد.

گیاه سیب زمینی

گیاهان سیب زمینی، گیاهان چند ساله علفی هستند که بسته به تنوع در ارتفاع حدود ۶۰ سانتی‌متر رشد می‌کنند و برگ‌ها پس از گل‌دهی، میوه‌دهی و غده از بین می‌روند. گل‌های سیب زمینی به رنگ‌های سفید، صورتی، قرمز، آبی و یا بنفش هستند که پرچم‌های زرد رنگ دارند.

سیب زمینی‌ها عمدتا توسط زنبورها گرده‎افشانی می‌شوند. گیاه پس از گل‌دهی، بوته‌های سیب ‎زمینی، میوه‌های سبز رنگ کوچکی تولید می‌کند که مانند گوجه سبز گیلاسی است که هر کدام حدودا ۳۰۰ دانه دارد. در این مرحله میوه حاوی آلکالوئید سمی سولانین است بنابراین قابل مصرف نیست پس باید منتظر ماند.

انواع سیب زمینی

حدود ۵۰۰۰ گونه سیب زمینی در سراسر جهان وجود دارد که فقط ۳۰۰۰ نوع از آن‌ها در رشته کوه‌های آند، اغلب در پرو، بولیوی، آکوادور، شیلی و کلمبیا یافت می‌شود. از این ۵۰۰۰ نوع حدودا ۲۰۰ نوع وحشی وجود دارد که از این نوع برای مقاومت گیاهان در برابر آفت‌ها استفاده می‌شود. مرکز بین‌المللی سیب زمینی، مستقر در لیما پرو، دارای ۴۸۷۰ نوع سیب زمینی است که بیشتر آن‌ها بومی هستند. بیش از ۹۹ درصد از انواع سیب زمینی‌هایی که در حال حاضر رشد می‌کنند، نوادگان مستقیم زیرگونه‌ای هستند که زمانی در مناطق جنوب مرکزی شیلی رشد می‌کردند.

در این منطقه مردم برای جلوگیری از آفتاب‌سوختگی از سیب زمینی استفاده می‌کردند. هرکدام از این ۵۰۰۰ نوع سیب زمینی ویژگی‌هایی در کشاورزی و یا آشپزی دارند. حدود ۸۰ گونه سیب‎ مینی در بریتانیا موجود است. به طور کلی این گیاه بر اساس ویژگی‌های مشترک به چند گروه اصلی دسته‌بندی می‌شود، مانند: سیب زمینی سرخ شده (پوست قهوه‌ای خشن)، سیب زمینی قرمز، سیب زمینی سفید، سیب زمینی زرد که یوکان نامیده می‌شود و سیب زمینی بنفش. خب حالا باید بگوییم سیب زمینی نابالغ را می‌توان به صورت تازه از مزرعه، به عنوان سیب زمینی خامه‌دار یا نو فروخت و به خصوص بدلیل طعم و مزه‌شان خیلی ارزشمند هستند. آن‌ها معمولا از نظر اندازه کوچک و لطیف، با پوستی شل، و گوشتی حاوی نشاسته کمتر نسبت به سایر سیب زمینی‌ها هستند.

سیب زمینی بذری

در این قسمت از مقاله اسم انواع سیب زمینی بذری را برایتان می‌نویسیم:

آگریا، آجیبا، آریند، اسپونتا، آلمرا، بانبا، بورن، پیکاسو، جلی، رامبا، راموس، ساتینا، سانتانا، سانته، فونتانه و میلوا. برخی از این سیب زمینی‌های بذری، زود مصرف هستند و به درد شرکت‌های تولید چیپس و سیب زمینی نیمه آماده منجمد نمی‎خورند. اکثر آن‌ها دارای پوست زرد و گوشت زرد مایل به سفید و زرد تیره هستند.

سیب زمینی درختی

وقتی کلمه سیب زمینی به ذهنتون میاد، تصویر یک میوه قهوه‌ای کوچک شبیه سبزی که توی زمین رشد می‎کند می‎بینید. باید بگوییم امکان رشد سیب زمینی روی درخت نیز وجود دارد. اگر سیب زمینی در ناحیه‌ای کاشته شود که خاک آن بسیار سست باشد، و آن مکان بدون سایه، احتمال این وجود دارد که سیب زمینی به سمت بالا و خورشید شروع به رشد کند.

این اتفاق شاید به نظر عجیب باشد اما کاملا طبیعی است. باید بدانید این نوع سیب زمینی درختی از لحاظ طعم و کیفیت کاملا ضعیف بوده و طرف‌داری ندارد چون یک سیب زمینی نرمال در داخل خاک و از بوته رشد می‌کند.

سیب زمینی آگریا

آگریا گونه‌ای از سیب زمینی است که برای چیپس کردن و سرخ شدن بیشترین مصرف را دارد چون خیلی سریع ترد می‌شود. آگریا به شکل بیضی بلند است و پوست آن زرد رنگ و گوشت آن زرد تیره است. گیاه آگریا قبل از جوانه زدن غده‌های بسیار زیاد و با کیفیتی تولید می‌کند.

بذر آگریا بسیار حساس است بنابراین آن را در خاک‌های سبک میکارند. پس از برداشت سیب زمینی آگریا حتما باید عاری از هرگونه خیسی و نمناکی باشد و باید زود خشک شود تا گندیده نشود. سیب زمینی آگریا عمر طولانی دارد.

رنگ‌دانه‌ها

صدها رقم سیب زمینی به دلیل رنگ پوست و رنگ گوشت آن‌ها از جمله: طلایی، قرمز و آبی که حاوی مقادیر متفاوتی از مواد شیمیایی گیاهی هستند پرورش داده شده‌اند که هر کدام برای کاری به درد می‌خورند. عمدتا رنگدانه‌های قرمز و آبی در ارقام سیب زمینی اهمیت تغذیه‌ای ندارند، اما برای تنوع بصری و جذابیت مصرف‎کننده استفاده می‌شود. در سال ۱۹۹۰ چندین سیب زمینی اصلاح ژنتیکی رویشان انجام شد که مورد تایید ایالات متحده بوده اما شرکت‌های بزرگی مثل: مک دونالد، برگرکینگ، فریتولی و… اعلام کردند که هیچوقت از سیب زمینی‌های اصلاح شده ژنتیکی استفاده نخواهند کرد.

تولید

در سال ۲۰۲۰ تولید جهانی سیب زمینی، ۳۵۹ میلیون تن بود که ۲۲ درصد آن را چین برعهده داشت. هند، اوکراین، ایالات متحده و روسیه دیگر تولیدکنندگان اصلی آن بودند. در اروپای شمالی و شرقی، تولید این گیاه به بالاترین درجه خود رسیده ، اما سریع‌ترین تولید و گسترش سیب زمینی طی چند دهه اخیر، در جنوب و شرق آسیا بوده است. طبق تحقیقات و گفته وزارت کشور ایالات متحده، یک سیب زمینی خام معمولی حاوی ۷۹ درصد آب، ۱۷ درصد کربوهیدرات، ۸۸ درصد نشاسته، ۲ درصد پروتئین و مقدار ناچیزی چربی است.

آفت سیب زمینی

حشراتی که معمولا بیماری‌های سیب زمینی را منتقل می‌کنند یا به گیاهان آسیب می‌رسانند عبارت‌اند از: کنه، تریپس، شته سیب زمینی، سوسک سیب زمینی کلرادو، پروانه غده‎خوار و شته هلو سیب‎ز مینی که یک کرم میکروسکوپی است که از ریشه تغذیه می‌کند و در نتیجه باعث پژمرده شدن گیاه سیب زمینی می‌شود. از آنجایی که تخم‌های آن می‌توانند چندین سال در خاک زنده بمانند، تناوب زراعی توصیه می‌شود.( تناوب زراعی عبارت است از کشت یک سری انواع مختلف محصولات زراعی در یک منطقه در طول دوره ای از فصول رشد. وابستگی به یک مجموعه از مواد مغذی، فشار آفات و علف‎های هرز و احتمال ایجاد آفات و علف‎های هرز مقاوم را کاهش می دهد )

سیب زمینی در ایران

اولین مکانی که در آنجا سیب زمینی کاشته شد، روستای پشند در استان البرز بوده است به همین دلیل همچنان سیب زمینی پشندی در ایران معروف است. سیب زمینی در ایران هم داستانی دارد. سِرجان مَلکُم که از دیپلمات‌های حکومت هندوستان بود، ۳ بار به ایران مسافرت کرد و فارسی را بسیار دوست داشت. ایشان در سفر دوم هدایایی برای فتحعلی شاه قاجار به همراه آورد که بذر سیب زمینی یکی از این هدایا بود. این بذرها در روستای پشند در غرب تهران کاشته شد.

در سال‌های اول مردم سیب زمینی را به دلیل شباهت، آلو می‌نامیدند. گویا افراد انگشت شماری هنوز هم آن را آلو می‌نامند. خیلی زمان سپری شد تا نام سیب زمینی با همان واژه اصلی انتخاب و بیان شد. سیب زمینی در مدت زمان کوتاهی و در زمانی که کشت محصول و کشت کم شده بود، قاتق نان مردم‎مان شد و شکمشان را سیر کرد. سیب زمینی در ایران و امروزه یک گیاه پرطرفدار و خوش خوراک است و محبوب سفره‌های ایرانی.

حرف آخر

ما در این مقاله از فرم پوش چگونگی پیدایش سیب زمینی و ورود آن به ایران عزیز و خیلی از موارد در مورد این گیاه پرطرف‌دار را برای شما بیان کردیم تا بتوانیم به آموخته‌های شما بیافزاییم. و باید به این نکته اشاره کنیم که افراد دارای دیابت و ناراحتی‌های معده حساس، باید در خوردن این گیاه دقت کنند.

آموزش آشپزی و مطالب جالب جدید...
ما را در سایت آموزش آشپزی و مطالب جالب جدید دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : موزیک دان ash بازدید : 76 تاريخ : جمعه 25 فروردين 1402 ساعت: 17:41